YOĞUN ÇALIŞAN İŞ ADAMLARI İÇİN SPOR

İş hayatı yoğun tempoda seyredenler, spor yapmak istediklerini ama ona ayıracak 1-1.5 saat gibi bir zamanlarının olmadığını söylerler. Zaten birçok spor eğitmeni de onların bu görüşünü destekler ve spordan olumlu sonuç almak için en az 1 saat zaman ayrılmasını isterler. Bu yanlış bilinen bir bilgi ve kocaman bir ön yargıdır.

Bu ön yargınızı yıkmadan önce, neden spor yapmanız gerektiğini bir daha hatırlayalım. Spor yapmalıyız çünkü:

  • Yaşlanmayı geciktirir.
  • Kalp hastalıkları riskini azaltır.
  • Tansiyon ve kolesterol seviyesini düzenler.
  • Kanser riskini azaltır ve ilerlemesini azaltır.
  • Diyabet hastalığı riskini azaltır.
  • Vücut ağırlığını normal sağlık sınırları içinde tutmaya yardımcı olur.
  • Sağlıklı kas kemik ve eklem yapısı oluşturur.
  • Depresyon ve anksiyeteyi azaltır.
  • Günlük işlerimizi zorlanmadan yapabilmemizi ve kendimizi iyi hissetmemizi sağlar.
  • Ağrısız, daha konforlu bir yaşam sürmemizi sağlar.

Yapılan birçok bilimsel araştırmaya göre, günde 30 dakikalık efektif egzersizin sağlık için ihtiyaç duyulan kazanımları sağladığı kanıtlanmıştır.

American College of Sports Medicine (ACSM) ve American Heart Association (AHA) araştırmaları sonucunda 2007′de güncellenen fiziksel aktivite rehberine göre, 65 yaşın altındaki sağlıklı bireylerin, haftada 5 gün orta şiddetli, 30 dakika veya haftada 3 gün yüksek şiddetli 20 dakika kardiyo çalışması; haftada 2 gün 8-10 egzersizden oluşan 12 tekrar sayılı kuvvet çalışması önerilmektedir.

İddia ederim ki, en yoğun iş adamları bile gün içinde en az bir saatlerini boşa harcamaktadırlar. Bu konuda kendinizi sınamak isterseniz bir gün boyunca yaptığınız herseyi not alın. Gün sonunda, not ettiğiniz günlük aktiviteleri  kontrol edin ve zamanınızın ne kadarını boşa harcadığınızı görün.

Gün içinde veya başında, spor için harcanan 30 dakika, işten çalınan zaman değil;  aksine gün içinde daha enerjik, daha az stresle ve verimli çalışmanızı sağlayacaktır. Günde sadece 30 dakika harcayarak, sağlıklı bir vücut kazanmakla kalmaz, hayal ettiğiniz vücut görünümüne de sahip olabilirsiniz. Şimdi hem sağlıklı, hem de hayalinizdeki görünüme sahip olmak için atmanız gereken 5 önemli adımdan bahsedeceğim:

1-     Günlük spora ayırabileceğiniz zamanı belirleyin

Sporu da tıpkı basarılı oldugunuz işiniz gibi görün. İşinizde başarılı olmak için her gün saatlerce sistemli ve her ayrıntıya dikkat ederek çalışıyorsunuz. Sporda da başarılı olmak için mesai harcamanız gerekir. Harcayacağınız mesainin çok kısa olduğunu unutmadan, her dakikasını etkili kullanın. Gün içinde harcayacağınız 30 dakikanın aslında hayatınızın en değerli zamanı olduğunu çünkü sizin sağlığınızı koruduğunu asla unutmamalısınız. Bir gün boyunca, hiç çalışmadan geçirdiğiniz gün sonunda işinizde kaybedebileceklerinizi gözünüzün önüne getirirseniz, spor yapmadığınız zaman sağlığınız için kaybedeceklerinizin ne anlama geldiğini daha iyi anlarsınız.

2-     Kısa sürede ulaşabileceğiniz ölçülebilir hedefler koyun

Spora başladıktan sonra, kendiniz için istediğiniz hedefi koyabilirsiniz. Ancak kısa süreli ve %100 ulaşabileceğiniz hedefler koymak motivasyonunuzu artıracaktır. Örneğin 10  kg fazlanız var ve bu fazla kilolardan kurtulmak için 3 aylık bir hedef koydunuz -evet bunu yapmanız mümkündür- ancak bunun yerine, haftada 0.5 kg’lık bir hedef daha uygun olacaktır. 1 haftanın sonunda hedefinize ulaştığınız zaman kendinize olan güveniniz artacak ve çalışmaya devam etmek çok daha kolay olacaktır. Kısa süreli hedeflerin bir başka faydası da hedefe ulaşamadığınız zaman neden ulaşamadığınızı sorgulamanızı ve yanlışlarınızı düzeltmenizi sağlar.

3–  Hedeflerinize ulaşmak için kendinize güvenin

Kendimize olan güvenimizi kaybetmemek için öncelikle kendimize şu soruyu sormalıyız: “Başarı mı kendimize olan güveni getirir? Güven mi başarıyı getirir?” Şüphesiz ki işinizdeki başarıya kendinize olan güveniniz sayesinde ulaştığınızı göreceksiniz.

4-    Profesyonel kurumlardan destek alın

Sağlığınızı korumak ya da geri kazanmak, hatta bir spor dalında profesyonel olarak ilerlemek için işinde uzman bir kurumdan destek alın. Spora ayırabileceğiniz zaman kısıtlı olduğundan her anını etkili kullanmak için profesyonel destek almanız şart. Aksi takdirde deneme yanılma yöntemiyle zaman kaybedecek ve ilerleme sağlayamayacaksınız. İşinizde başarılı olmak için işinizin gerektirdiği her türlü profesyonel desteği kullanmak zorundasınız. Bu bazen işinizin gerektirdiği profesyonel bir bilgisayar yazılımı ya da son teknoloji bir makine olabilir. Spor yaparken de hedeflerinize emin adımlarla ilerleyebilmeniz için size yardımcı olan sizi anlayan ve doğru metodlarla çalışmanızı sağlayan profesyonellere ihtiyacınız olacak. Daha iyi bir yaşam sürmek için çalışıyor ve para kazanıyorsunuz, paranızın bir kısmını sağlığınızı korumaya yönelik sağlıktayken spor için harcamak, sağlığınız bozulduktan sonra geri kazanmak için hastanelere harcamaktan çok daha ucuz ve yaşam kalitenizi yükselten bir harcama olacaktır.

5-     İlk adımı atın

Haftada 5 gün günde sadece 30 dakikanınızı ayırarak, düzenli devam eden, iyi planlanmış bir antrenman programıyla hem sağlık hem de güzellik hedeflerinize ulaşmanız kaçınılmazdır. Önünüze çıkacak en büyük engel şüpheleriniz ve ertelemeleriniz olacaktır. “Acaba yapabilir miyim?” ya da “Şu işi de bitireyim sonra spora başlayacağım” gibi soruları ve cümleleri kafanızdan atın. Sadece ilk adımı atın, ne durumda olursanız olun spora başlayın ve daha iyisini yapmak için hedef koyun, gerisi gelecektir.

——————————————————————————————–

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Fuat Bozak kimdir?

1960 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi, İşletme Fakültesini bitirdikten sonra, aynı üniversitede “Contemporary Business Managment” programını tamamlayıp, MBA derecesi aldı.

Sırasıyla Netaş, Mensucat Santral A.Ş., Sanko A.Ş ve Positive Tekstil şirketlerinde orta ve üst düzey yöneticilikler yaptı.

Ortaokul çağlarında başladığı izcilik faaliyetlerini, dağcılık çalışmaları yaparak devam ettirdi. Türkiye’nin belli başlı dağlarına çeşitli yaz ve kış çıkışları yaptı. Bu esnada birçok yol koşullarına da katıldı. 35 yaşında, triatlon sporu ile tanışmasının ardından, maraton, dağ ve yol bisikleti, macera yarışları, açık deniz yüzme yarışlarına katılmaya başladı ve halen devam etmektedir. Söz konusu dallarda çok çeşitli dereceler elde etmiştir.

Halen Triatlon Federasyonu İstanbul İl Temsilciliği’de yapmakta olan Fuat Bozak, hobisini mesleğine dönüştürerek 2009 yılından itibaren Coliseum Sağlıklı Yaşam Kulübü’nde Genel Müdür olarak iş hayatına devam etmektedir.

Antrenmanlarını, sıradaki hedefi olan, 2011 yılı Ekim ayında Nepal’da Himalaya’larda yapılacak olan 100 mil koşusuna hazırlanarak sürdürmekte olup, aynı zamanda yakın çevresine spor yapmayı alışkanlık yapmayı kazandırmak amaçlı aktiviteler düzenlemektedir.

Her fırsatta spor yapmayı bir yaşam biçimi haline getiren Bozak, çeşitli sosyal etkinliklere ve sportif yarışmalara katılmakta ve çevresindeki her insanı bu yönde teşvik etmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır.