REKLAM AJANSLARINDA KARİYER

pazarlama.diyalogo.com’un değerli editörü sevgili Hakan Okay, sitede yayımlanmak üzere bir yazı yazmamı istediğinden bu yana reklamcılıkla ilgili ne yazabilirim diye düşünüyordum. Yapmayı en son istediğim şey; reklamcılık nedir, neden önemlidir, pazarlamanın dört bileşeninden reklam, reklam bir ürün ya da hizmeti satabilmek için olmazsa olmazlardandır, reklamsız olmaz, reklam şudur reklam budur gibi bir tanımlamalar manzumesi yazmaktı.

Zaten, Google’dan “reklam nedir” yazıp arattığınızda karşınıza çıkan 10.800.000 sonuçtan da anlaşılacağı gibi reklamcılıkla ilgili söylenmeyen söz kalmamış, forumlarda yapılmamış tartışma kalmamış.

Daha gerçek bir konudan, reklamcılığın içerisinden bir şeylerden bahsetmek istedim.

Biz reklamcılar, sayısının 3 bin ile 5 bin kişi arasında olduğunu tahmin ettiğim reklam ajansı çalışanlarından oluşan dar bir sektörde çalışıyoruz. Her yıl üniversitelerin reklamcılık, iletişim, güzel sanatlar, edebiyat, sinema-tv, pazarlama, işletme, iktisat gibi bölümlerden mezun olup bu sektöre girmeye çalışan kaç kişi olduğunu tahmin edebilir misiniz? Ben diyeyim 2 katı, siz deyin 10 katı.

Keşke, bu sektöre girebilmenin zorluğunu anlamak için yukarıdaki hesabın dışında e-postama yağan iş başvuruları, staj girişimleri, meslek değiştirmelerle ilgili mesajları da sizinle paylaşabilseydim. Günün birinde mesleğinden sıkılıp, 15 yıllık mühendislik kariyerinden, diş doktorluğundan, tarih öğretmenliğinden ayrılıp ajansa başvuranları hiç konuşmayalım.

Konumuz “Reklam Ajansında Kariyer”...

Bir ajansın kapısından girmeye bu kadar hevesli olmalarına rağmen reklama ilgili gençlerin hiç biri, kendisini nasıl bir kariyerin, kaç lira maaşın, deneyim kazanmak için kaç yılın beklediğini bilmiyor. Dışarıdan bu kadar renkli ve heyecanlı görünen bir dünyanın kesinlikle bol zevkli, bol paralı, bol karizmalı, bol eğlenceli olması gerekir.

İlk adım…
Işte en kritik nokta, bir reklam ajansına ilk adım nasıl atılır.

Ajanslara, her yıl liselerden ve üniversitelerden çok sayıda stajyer alınır. Tabi şanslıysanız… Bir tanıdığınız var ise işiniz en kolayı, yok ise yandınız. Okulların bazılarında staj mecburiyeti var, bazılarında ise staj yapmak tamamen size kalmış.

Okulu 2-3 yıl önce bittiği halde hala staj yapma şansı yakalayamayan bir çok insan var. Mutlaka bir yolunu bulmanız gerekir, çünkü ilk iş görüşmenizde ne kadar saçmalayıp saçmalamayacağınız tamamen 1-2 ajansın kapısından girmiş olmanıza bağlı diyebilirim.

Komik bir hikaye ister misiniz, üstelik bizzat benim başımdan geçmiş:
Üniversiteden mezun olduktan sonra 3 arkadaşımla birlikte bir ajansa reklam yazarı olarak iş başvurusunda bulunmuştuk. Araya tanıdık birilerini soktuktan sonra görüşmeye gittik. 4 yazarı bir anda almayacaklarını bize net olarak anlatamamış olmalılar ki, dördümüzü bir adam maaşına almalarını teklif ettik. Onlar da siz asla reklamcı olmayın deyip bizi kapı dışarı etmişlerdi. Şaka gibi ama değil 🙂

Bir ajansta kaç reklam yazarı çalışır, reklam yazarına bilgisayar ve masa lazım mıdır bilmeden yaşanmış bu olaydan daha komiklerini her gün ajansımıza gelen yeni stajyerler bize yaşatmaya devam ediyorlar.

Ajansa başlayan stajyerlerin çoğuyla görüşmeye çalışıyorum. Onlara söylediğim ilk söz, burada bulunduğunuz bu kısa sürede reklamcılığı sökmenize imkan yok, o halde bu şanslı süre içerisinde etrafta dolaşın, meraklı olun, her şeye burnunuzu sokun, kimin ne iş yaptığını, kimin hangi işten sorumlu olduğunu anlamaya çalışın, çalışanlarla bulduğunuz her fırsatta konuşun. Daha da önemlisi burada bulunduğunuz süre içerisinde burada iz bırakın. Bıraktığınız iz, belki de gelecekte burada ya da başka bir yerde işe başlamanıza sebep olacaktır. Çalışkandı, hemen anlardı, hızlıydı, yavaştı ama bir kere söyledin mi unutmazdı, herkesten sonra ajansı terkederdi, çok konuşurdu, çok meraklıydı, sorularıyla ve hırsıyla insanları zorlardı, komikti, herkesin cep telefonunu alacak kadar ve bayramlarda mesaj atacak kadar girişkendi, müşteri bir keresinde onu ajans başkanı sanmıştı, yetenekliydi, çok efendiydi veya her neyse, ama mutlaka bir iz bırakın.

Yazının devamında departmanlardan bahsedeceğim. Her departmanda sizi neler bekliyor, kariyerinizin önündeki engeller ve çıkabileceğiniz en yüksek noktalar ve tabii ki bugünün değeriyle maaşlar…

———————-

Birol Özcanlı
Alaaddin Adworks
Ajans Yöneticisi