SİYASETE KATILIM, SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Yakın tarihte siyasal katılım süreçleri ve bu süreçlerde yer alan siyasal örgütlenmeler üzerine yapılan akademik ilginin arttığını görmekteyiz.

Bu yazın içersinde Türkiye’deki mevcut siyasal yapı ve bu yapının kurumsal çerçevesine içkin sorunlar farklı yönleriyle ele alınmakta, eleştirilmekte ve sorunlara çözüm önerileri ortaya konmaktadır.

Bu kitap gelişmekte olan bu yazına toplumsal bir kesit olarak gençliğin siyasal katılım açısından yaşadığı sorunlara eğilerek ve bu sorunların çözümüne dair fikirler geliştirerek katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Elinizdeki çalışmada gençlik ve siyasal katılım ortak teması etrafında farklı odakları bulunan makaleler yer almaktadır. İlk olarak Türkiye’de siyasal katılım süreçlerinin ve mekanizmalarının genel bir çerçevesi çizilmekte, ardından geçmiş yıllarda yapılan gençlik çalışmalarında ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilmekte ve nihayet bu çalışma içersinde yer alan makalelerin üzerine kurulduğu niteliksel araştırmanın çıktıkları tartışmaya açılmaktadır.

Araştırma, gençlerin siyaseti algılayış biçimlerine ve kendileri ile siyaseti nasıl ilişkilendirdiklerine odaklanmakla birlikte, gençlerin güncel siyasetin durumunu nasıl gördüklerini, siyasal alanla ilişkilerini ve gençlerin hayata geçirdikleri farklı siyasi katılım biçimlerini ortaya koymaktadır. Gençlerin oluşturdukları farklı siyasi katılım biçimleri ve gençlerin gündelik hayat pratiklerinden yola çıkarak araştırma çıktıları üzerine yapılan tartışmaların, genel kullanımındaki siyaset tanımını genişleten yorumlar yapmaya ve yeni bir siyaset üzerine düşünmeye yönelik zengin bir katkı sunmaktadır.

Hazırlayan: TÜSES

Dizi Adı: Kapital/ Sosyal Ekonomik Siyasal

Genel Yayın Yönetmeni: Pelin ÖZKAN

Editör : Cemil BOYRAZ

Koordinatör: Tuba Yılmaz