DENEMEYE DEĞER REKLAM STRATEJİLERİ

Hatay’dan yeni döndüm, oralara bahar biraz daha önceden geliyor. Belki de baharı bütün kış yaşıyorlar. Etraf inanılmaz yeşil ve sanki muazzam bir bereket ve bolluk topraktan fışkırıyor. Buradaki toplantılarda artık fazlasıyla ürettiğimizi ancak zaman zaman neleri tüketmemiz gerektiğini bilmediğimizi gördük. Bunun çok büyük bir bölümü alma-satma eylemini biliyoruz ancak pazarlama konusunda yeterli değiliz. Klasik olarak büyük bütçelerle reklam ve tanıtım yapılmasının yanısıra bazen bir markanın vaadlerini değişik stratejilerle de tüketiciye ulaştırmak mümkün. Buna sosyal ağ dediğimiz aşağıdaki örneklerin bazılarını kullanarak ulaşmak artık yeni yaklaşımlar içinde yer almaya başladı.

Şu anda sosyal medyanın tam anlamıyla kullanılamamasının önemli nedeni halen geleneksel yöntemlerden kopamamış bir üst düzey yönetim anlayışı ve aşağıdan gelen, internete daha hâkim kadroların henüz yönetimde karar alma mekanizması üzerinde yeterince söz sahibi olamayışıdır. Yönetim, hakkında pek de bilgi sahibi olmadığı ve dolayısıyla inanmadığı bu yeni mecraya sıcak bakmamakta, konuyu bilen personel ise bildiklerini kabul ettirememektedir.

Oysa bu kısır döngü arasında bilgisayar okur-yazarlığının yükselmesiyle online’ın gücü giderek artıyor ve bunun farkına varan kurumsal firmalar pazarlama yarışında bir adım öne geçmeye başladılar bile.

Konu hakkında daha açık bir fikir vermesi için aşağıda derlenmiş bazı online kampanya örneklerini bulacaksınız.

1) Facebook Reklamları

Bugün dünya üzerinde 600 milyonu aşkın Facebook kullanıcısı, hali hazırda potansiyel müşteri kitlesi bulunmakta. Ürününü ya da markasını Facebook üzerinden tanıtmak isteyen herkes hitap etmek istediği müşteri kitlesini Facebook’un sunduğu coğrafi konum, yaş grubu, ilgi alanları gibi seçenekli kriterler arasından belirleyebiliyor, sınırlandırabiliyor. Oluşturmuş olduğu sayfa üzerinden potansiyel hedef kitlesi ile etkileşime geçebiliyor, dialog kurabiliyor ve bu dialog ortamı sayesinde müşteri ile daha yakın ve samimi iletişim ortamına sahip oluyor. Bunun yanında Facebook üzerinde çok cüzi bir yatırımla tıklama başı maliyet veya 1000 gösterim başı maliyet yöntemlerinden birini seçerek efektif kampanya yapabiliyor. Üstelik bu kampanyanın kontrolünü tamamen kendi elinde tutabiliyor.

2) Google Adwords

Bir sitenin trafiğini arttırmak için izlenen en kullanışlı yol Google Adwords. Bütçeniz ne kadar küçük olursa olsun fark etmez, belirlediğiniz limitler çerçevesinde uygun ve etkili bir reklam yayınlamak mümkün. Bu yöntemde yalnızca kullanıcılar reklâmınıza tıkladığında ödeme yapıyorsunuz.

3) Haber Olmak da Bir Tür Reklamdır

Rakipler arasından sıyrılmak, bir etki yaratmak, satışları arttırabilmek için büyük paralar harcamaya gerek olmayan, düşük maliyetli ve verimli metotlardan biri de halkla ilişkiler aktiviteleridir. Online ortamda yayınlanan şirket haberleri farkındalık yaratmanın ve marka bilinirliğini arttırmanın en pratik yollarından biridir.

4) Twitter da Reklam Almaya Başladı

Son iki yılın en hızlı büyüyen sosyal ağ platformu Twitter henüz reklâm mecrası olma konusunda yeni olmasına karşılık ağ üzerinde işinizi tanıtmanız için yepyeni, değişik alternatifler sunuyor. Şu anda deneme aşamasında olan projelerden biri markanızın sayfası üzerinden reklâm mesajı içeren kısa ancak akılda kalıcı, etkili tweetler yollamak. Diğeri profil sayfası üzerinden tanıtım yapmak. Yine 1000 gösterim başına maliyet yöntemi ile hayata geçirilecek reklâm duyurularının performansları da tıklama, retweet ve reply komutları ile değerlendirmeye alınabilecek. Bu şekilde başlatılan kampanyaların en az 3 ay süreli periodlarda yayınlanması öngörülüyor. Kullanıcı burada da bütçe belirlemesini, coğrafi bölge tayinini, kampanya başlangıç tarihini kendisi yapabiliyor.

5) LinkedIn

Ürünleri internet üzerinden pazarlamanın bir diğer yolu da LinkedIn gibi iş odaklı, profesyonel karakterde sosyal platformlardan faydalanmak. Burada da öncelikle hedef kitle tespiti bulunduğunuz coğrafya, uzmanlık alanı veya faaliyet konusu, yaş, cinsiyet, şirket büyüklüğü gibi ölçütler göz önünde tutularak yapılıyor. Türkiye’de 2010 yılı itibariyle yaklaşık 350.000 üyeye sahip sitenin dünya üzerindeki üye hacmi ise 75 milyonu geçmiş durumda. Site günlük minimum 10 dolarlık yatırım karşılığında reklâm verenlere hizmet sunuyor. İlanlar kullanıcıların profil sayfalarında, gelen kutularında, üye arama sonuçları sayfasında ve grup sayfalarında yayına giriyor.

Tüm bu kampanyaları planlarken bir reklâm verenin dikkat etmesi gereken en önemli nokta doğru hedef kitlesi seçimidir, ikinci derecede önemli konu ise yaratıcı ve etkin, dikkat çekici reklâm tasarımları oluşturmaktır.

Sosyal medya cazibesinden şu anda yeteri kadar yararlanılmıyor, ancak geleceğin biraz daha bu kanallarda olduğuna şahsen inanıyorum. Her ne kadar sürekli bilgisayar insanı çevresinden koparsa da gelecek çağ iletişiminintemel merkezi bilgisayar…

Sevgiyle ve daha çok eş, dost bir arada günler dilerim.

Aydan BAKTIR

Kaynakça: http://sosyalmedya.co/reklam-stratejileri/

Editörün Notu: Sayın Aydan Baktır’ı daha yakından tanımak için, Kasım 2008’de yapmış olduğumuz söyleşiyi okuyabilirsiniz:  https://hakanokay.com/aydan-baktir-kasim-2008